Ga terug
Tuls Meubel Design

Hoe kan ik mijn houten tuinmeubelen het beste onderhouden?

Is jouw tuin al helemaal zomerklaar? Waarschijnlijk ben je al druk bezig geweest met vernieuwen van de planten, het aanvegen van de stoep en verwijderen van al het onkruid. Maar vergeet je je tuinmeubelen niet? Zijn ze gemaakt van RVS of kunststof, dan is het een kwestie van een natte doek erover halen en klaar. Zijn de meubels gemaakt van hout? Dan vragen deze vaak om wat meer onderhoud. Niet alleen wanneer je je tuin zomerklaar aan het maken bent, maar juist het gehele jaar door is het belangrijk om de meubels goed te onderhouden. Hoe je dat doet vertellen we je graag in deze blog. 

Houten tuinmeubelen onderhouden

Wanneer je een houten tuinmeubel koopt, dan is deze vaak onbehandeld of geïmpregneerd met een speciaal verzorgingsproduct. Wanneer het hout onbehandeld is, zul je zien dat dit snel gaat verkleuren en na verloop van tijd de mooie bruine houtkleur veranderd in een grijze matte kleur. Sommigen vinden dit mooi, maar wil je dit voorkomen dan is het van belang om het hout direct te behandelen met het juiste product. Vaak is dit een olie die in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Het is niet alleen belangrijk om dit te doen wanneer je het meubel net aangeschaft hebt, maar ook tussendoor. Wij adviseren je om het meubel twee keer per jaar te behandelen. Heb je een houten tuinmeubel gekocht en is het hout wel behandeld door de leverancier? Vraag dan direct welk product ze gebruikt hebben en schaf hier wat van aan. Zo ben je alvast voorbereid wanneer het meubel onderhoud nodig heeft.

Hoe breng je een verzorgingsproduct aan op een houten tuinmeubel?

We hebben een handig stappenplan voor je uitgewerkt, zodat je het verzorgingsproduct gemakkelijk op jouw (nieuwe) houten tuinmeubel kunt aanbrengen.

  1. Controleer het meubel eerst op eventuele beschadigingen. Wanneer deze erg in het zicht zitten of zorgen voor ongemak, dan kun je deze het beste opvullen met houtvuller. 
  2. Vervolgens kun je door middel van schuurpapier of een schuurmachine het tuinmeubel licht opschuren.
  3. Na het schuren maak je het meubel stofvrij met een zachte borstel en neem je het af met een doek en tuinmeubelreiniger. Let op, maak het meubel niet te nat, het verzorgingsproduct zal hierdoor minder goed hechten aan het hout. 
  4. Gebruik vervolgens een doek of zachte borstel om het verzorgingsproduct aan te brengen en laat het goed inwerken. Op de verpakking van het product staat hoeveel lagen van het product aangebracht moet worden voor de meest optimale bescherming. Ga het gehele meubel na met een droge doek om te controleren of het product goed ingetrokken is en of deze niet meer afgeeft. Daarna kun je het meubel weer gebruiken. 

Tuinmeubelen gemaakt van staal

Zoals al eerder gezegd hebben tuinmeubels gemaakt van staal minder onderhoud nodig. Het is daarbij wel belangrijk dat deze op de juiste manier behandeld zijn voordat je ze aanschaft. 

RVS

RVS staat voor roest vast staal. Dit staal hoeft niet behandeld te worden, omdat het de eigenschap heeft dat het niet roest. Van nature heeft het product een zilverachtige kleur, wil je graag een andere kleur? Dat kan! Met gebruik van een speciale techniek, poedercoaten, kun je jouw tuinmeubel in elke gewenste kleur laten maken. Zo is deze zowel beschermt tegen alle weersinvloeden van buitenaf als in de kleur die past bij jouw tuin. Let op, dit kan vaak alleen bij een meubel dat op maat gemaakt is.

Overige staal

Om roestvorming te voorkomen op stalen buitenmeubels adviseren wij om dit te laten verzinken. Verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op een metalen voorwerp. Dit is een manier om de metalen meubels te beschermen tegen corrosie. Dit wordt vervolgens afgewerkt met een laag poedercoating om het meubel in de gewenste kleur te krijgen. Deze behandeling zorgt ervoor dat het tuinmeubel niet gaat roesten, ook niet wanneer er een kleine beschadiging op het meubel zit.

Het kan ook dat je een tuinmeubel koopt dat alleen een laag poedercoating heeft, dit zijn vaak de wat goedkopere meubels. Wanneer het meubel niet beschadigd is, zal er geen roestvorming ontstaan. Echter bij een kleine beschadiging is het materiaal aangetast en zal er roestvorming ontstaan. Wij adviseren je daarom om te kiezen voor een goed behandeld product. 

Bekijk bij de aanschaf van een stalen tuinmeubel dus goed hoe deze behandeld is om teleurstelling te voorkomen.

Onderhoud metalen tuinmeubels

Vergeleken met houten tuinmeubels hebben tuinmeubels van staal weinig onderhoud nodig. Vaak is het al voldoende om het meubel af te nemen met een stalen doek. Wel adviseren we om het meubel onder een afdekzeil te zetten wanneer je deze voor een (langere) tijd niet gebruikt.

Algemene tips voor het onderhouden van tuinmeubelen

Naast bovenstaande onderhoudstips, hebben we nog een paar algemene tips voor je:

  • Zorg dat je een goed afdekzeil aanschaft dat je over het tuinmeubel kan plaatsen in de periode dat je er geen gebruik van maakt. Je zult zien dat de kwaliteit van het meubel behouden blijft en de levensduur verlengt wordt.
  • Zet stoelen en eventuele andere accessoires schuin, zo loopt regenwater en ander vuil er gemakkelijk af. 
  • Laat of het gehele set buiten staan of plaats het gehele set binnen/ onder een afdak. Wanneer je het ene deel binnen bewaart en het andere deel buiten, ga je na verloop van tijd kleurverschil zien. 
  • Maak gebruik van de juiste producten en laat je informeren door een professional. 

Hopelijk blijven met de tips uit deze blog jouw tuinmeubels in perfecte staat. Heb je zelf nog handige tips die jij altijd toepast? Laat het ons vooral weten in de comments!


 

Reactie plaatsen

Reactie plaatsen

Onderhoud houten tuinmeubelen

Tekst - Niet gevonden waar u naar zoekt?

Niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Neem dan contact met ons op. Samen bespreken we jouw wensen en ideeën en zetten dit om in een nieuw ontwerp. 

Tuls Meubel Design

Copyright © 2024 Tuls Meubel Design | Site-Index | Privacyverklaring | Cookies | Algemene voorwaarden | Alle rechten voorbehouden | Sitemap

Designpro.nl | Z-IM